Ystads Kiropraktor Klinik

Om kiropraktik

Kiropraktikens ursprung 

Ordet kiropraktik kommer av grekiskan och betyder ”behandla med händerna” (Chiro = händer, praktos = att göra). 

Kiropraktisk behandling har i flera tusen år varit känt hos många olika kulturer som en del av folkmedicinen. 

Den moderna kiropraktiska behandling etablerades 1895 av Daniel David Palmer som, baserat på egen erfarenhet, grundade den första kiropraktorkliniken och redan 1897 instiftade den första kiropraktorskolan i Davenport i staten Iowa, USA. 

Utvecklingen tog snabbt fart, särskilt i USA och Canada, och därefter i Västeuropa, Australien, New Zeeland och Sydafrika. Parallellt har det utvecklats en stark tradition av manuell medicin i Östeuropa och Asien. 

1921 började den första kiropraktorn behandla patienter i Sverige. Lennart Thomson hade fått hjälp av en kiropraktor medan han var bosatt i USA och när han kom hem till Malmö igen öppnade han sin egen kiropraktiska klinik.  

Vad är kiropraktik? 

Din kiropraktor är specialist på diagnosticering, behandling och förebyggande vård av mekaniska störningar av kroppens leder och muskler samt deras inflytande på nervsystemet. 

Nersatt eller felaktig funktion av speciellt ryggrad och bäcken kan irritera de leder, muskler och nerver som kontrollerar vår kroppshållning och rörelse. 

Irritation av kroppens leder, muskler och nerver kan orsakas av trauma, sportsskador, dålig motion, förlyftning, ensidigt upprepat arbete, gikt, dålig kroppshållning eller stress. Det kan orsaka svåra smärtor och invaliditet. 

Utbildning 

Legitimation för högskoleutbildade kiropraktorer infördes i Sverige i 1989. För att kunna få legitimation som kiropraktor krävs att sökanden har avlagt examen vid någon av de högskolor som Socialstyrelsens godkänt. Socialstyrelsens legitimation innebär att kiropraktorn samarbetar med det övriga hälso- och sjukvårdssystemet. 

Utbildningstiden är på fem akademiska år. Därefter krävs 12 månaders assistenttjänstgöring, varav 3 månader skall förläggas inom den offentliga sjukvården och 9 månader på en kiropraktorklinik. 

Vilka besvär behandlar en kiropraktor? 

Varje patient behandlas utifrån deras individuella förutsättningar. Ryggskott, ischias, whiplashskador, smärta i axlar och nacke, domningar i armar, ben och höfter är några av de områden som kiropraktorn kan bedöma, behandla och vägleda kring.